top of page

Adrenalinestoot als verslaving


De twee bijnieren zijn driehoekige organen. Deze orgaantjes wegen minder dan 5 gram en liggen elk boven op een nier. Ze zijn elk niet groter dan 2 of 3 bruine bonen. Stresshormonen worden geproduceerd in onze bijnieren.

Functie van de bijnieren.

Doordat deze organen adrenaline produceren kan ons lichaam voorbereidt worden op acute en chronische fysieke en emotionele stress.

Onze bijnieren weten precies hoeveel stresshormonen er moeten worden aangemaakt.

Ze werken samen met onze hersenen. Onze hersenen registreren het 'gevaar' en zo gaan de bijnieren ook de tussentijd kunnen bepalen wanneer er extra Stresshormonen moeten aangemaakt worden.

Een adrenaline stoot treedt zo snel op dan dat je met je vinger kunt knippen.

Wat gebeurt er bij een adrenalinestoot?

Voor ik op deze vraag een antwoord geef is het belangrijk om te weten wat een adrenalinestoot is.

Een adrenalinestoot is een stimulerende ervaring. Kan zijn doordat je verrast wordt, je iets leuks doet. Anderzijds kan dit ook komen door gevaar en angst.

De stimulerende ervaring van een adrenalinestoot wordt veroorzaakt door 3 factoren:

  • energie van suiker (ligt opgeslagen in lever en suiker)

  • de neurotransmitter dopamine (geeft je een goed gevoel)

  • endorfine (opiaten die het lichaam zelf produceert)

Wanneer deze 3 vrijkomen voel je zich plotseling energiek, volledig alert en euforisch.

Waarom zijn die bijnieren zo belangrijk?

Vroeger in de prehistorie waren deze bijnieren heel belangrijk. Bijna dagelijks hadden we dit nodig om te kunnen overleven. Ik moet er geen tekeningetje bijmaken dat het leven er toen helemaal anders uit zag. In principe heb je die bijnieren minder nodig om te kunnen overleven. Maar de moderne mens is hierin creatief.

Welke gevaren liggen op de loer?

De meeste mensen denken er nog niet aan om het kalmer aan te doen. Het dagdagelijks leven van de meeste mensen vraagt een enorme capaciteit van concentratie. Ons leven zit vol! Dit alles zorgt voor stress. Stress zorgt voor uitputting. Uitputting zorgt voor nood aan oppeppers. Zoals cafeïne,  suiker, of andere soorten drugs.

Met andere woorden,  het genot van een adrenalinestoot is VERSLAVEND!

Wordt bewuster van je leven en breng veranderingen.

Hoe kan ik jou helpen?

Wil jij graag minder op die adrenalinestoot leven dan kan ik jou helpen met EFT. Met EFT kunnen we samen uitzoeken waarom jij verslaafd bent aan deze adrenalinestoot.

Kom dit door angst(en), onderliggende trauma's. Of misschien door een verkeerd eetpatroon. Lukt het niet voldoende om jouw voeding aan te passen ondanks met hulp van een professionele voedingsdeskundige. Dan kan ik de laatste schakel zijn die jij nodig hebt op een gezonder leven.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page