top of page

Jouw EGO wilt niet dat je veranderd

shanaaben

In mijn vorig artikel (Enkele dagen ging het goed en daarna) had ik het over de valkuilen die je wel eens kunt meemaken. Dit artikel is eigenlijk een vervolg van het vorige.

Ik wijk hierin in meer uit over een bepaald deel in ons 'systeem' dat ervoor zorgt dat we vast kunnen blijven zitten als we eraan toegeven.

1. Val jij in je oude ik en bel je de afspraak af?

Het kan gebeuren dat je merkt dat je de contrasten zo ervaart dat je denkt dat een coaching sessie of een therapie niet werkt. Omdat het precies niets veranderd of het probleem terug komt. Daarom beslis je om toch niet te gaan. De meeste mensen gaan hier zeggen dat ze zich goed voelen en dat het niet meer nodig is. Door dit te doen kom je in de vecht modus. Je verzet je letterlijk tegen jouw probleem. Hou rekening met het feit dat je op dit moment ook 'nee' zegt tegen jou zelf. Je cijfert jezelf weg.

Want jouw ego vertelt jouw:

  • ik ben sterk genoeg

  • heb niemand nodig

  • ze verdienen geld met een ander zijn probleem

  • niemand weet hoe het is om met mijn probleem rond te lopen, dus kunnen ze mij niet helpen

  • ...

Resultaat = er komt geen oplossing

2. Toch niet gaan en je laat zelfs niets weten?

Want jouw ego vertelt jouw:

  • dat je toch met jouw probleem blijft zitten

  • het gaat een 'te' zwaar probleem zijn

  • ben ik het wel waard om van mijn probleem af te raken

  • heb ik genoeg financiële middelen om van mijn probleem af te raken

  • ...

Resultaat = er komt geen oplossing

Het reptielenbrein

Dit is het oudste brein dat in ons hersen massa zit. Het reptielenbrein is het eerste dat aangemaakt wordt tijdens de conceptie. Dit is een belangrijk deel niet alleen voor de hersenen, maar ook over hoe jij gaat reageren wanneer er gevaar is. Want dit deel is verantwoordelijk voor ons vlucht- en vecht reactie.

(er komt nog een aparte blog over het reptielenbrein met nog meer uitgebreide info)

Het reptielen brein zorgt er dus voor dat je kan reageren wanneer je in gevaar zou zijn of wanneer je uit gevaar zou kunnen blijven. Wanneer je in je reptielenbrein zit kan je enkel die 2 dingen doen. Vluchten of vechten.

Het heeft dus echt wel zijn nut maar er is een keerzijde van de medaille. Als jij alleen daar blijft zitten dan veranderd er niks aan jouw situatie. Daardoor komt er geen oplossing voor het probleem. Daardoor kunnen bepaalde patronen of klachten verder gaan en zich sterker maken. Je kan daardoor in een vicieuze cirkel komen. Dan komt het moment dat je zelf gaat moeten beslissen. Laat ik mijn lichaam kapot maken door mezelf of neem ik toch mijn verantwoordelijkheid? 

3. Jij bijt door en ga toch naar de afspraak?

Dit lijkt heel gemakkelijk, maar dat is niet altijd zo. Vaak gebeurt het dat je in deze fase situatie 1 en 2 tegenkomt. Dat je een innerlijke strijd voert met jezelf. Of zelfs beter gezegd tussen jouw reptielenbrein en jouw hart of jouw ziel.

Wanneer jij weet en voelt dat je toch door dit proces moet gaan dan kan jij deze innerlijke strijd winnen! Wat je dan al tegen jezelf mag zeggen is dat de liefde en het vertrouwen in jezelf al groot genoeg is. Dit is het moment dat jij er klaar voor bent!

Dit is ook geen garantie dat je dit maar 1 keer hebt. Het gebeurt vaak dat je tijdens een proces met deze strijd te maken gaat hebben. Het voordeel dat je hebt is... Als je de strijd al eens hebt gevoerd heb je er al vruchten van mogen plukken. Wanneer je dan terug kijkt en voelt, dan weet je dat jij de moeite waard bent en dat je het deze keer weer fantastisch zult doen!

Ga in jouw kracht staan !



1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page