menu

Reptielenbrein

Stel, je bent op vakantie in een zonnig land en je beslist om in de zee te zwemmen. Plots zie je een grote vin op je afkomen. Je systeem  begint in actie te schieten. Nog sneller dan dat je beseft dat er een haai op je afkomt.

Waarschijnlijk ga je automatisch van alles beginnen doen om zo snel mogelijk weg te zwemmen. Misschien begin je zelfs te roepen  om aandacht en spartel je in het rond om misschien iets tegen te komen om die haai dood te steken. De oermens in jou is naar boven gekomen want dit gaat nu eenmaal over leven en dood. Met andere woorden je zit duidelijk in een vecht-vlucht reactie.

Deze vecht-vlucht reactie vindt plaats in ons reptielenbrein.

Maar hoe werkt dit systeem?

Eigenlijk zitten we in  een situatie dat ervoor gaat zorgen dat we een adrenalinerespons krijgen. Dit werkt in 3 stappen op volgende plaatsen.


Neocortex.

De neocortex is een  onderdeel van onze hersenschors. Dit deel registreert de ervaring op het moment dat we iets beleven.

Het limbisch systeem

Onder de neocortex vinden we het limbisch systeem.  Of wat ik zelf mooier vind, 'de emotionele hersenen'.

Dit systeem gaat de situatie/ervaring vertalen in één of meerdere emotie(s).

De hypothalamus

Deze registreert direct de emotie en reageert direct waardoor hier een adrenalinestoot vrijkomt. Of het 'vlucht-vechthormoon'.

Dit wordt aangemaakt uit het bijniermerg dat zich in de bijnieren bevindt.

Let op!

Wat veel mensen niet weten is dat het lichaam overbelast kan raken wanneer we vaak in een vlucht-vecht situatie komen. Ons bijnieren worden dus uitgeput. Wanneer  dit te vaak gebeurd, raakt jouw lichaam zonder dat je het beseft verslaafd aan een adrenalinestoot.

Verder lezen

Messenger logo
Chat